Afb.: Saxofoon

SMPN®

opgericht 16 augustus 1996

U bent hier: » startpunt website » concerten » agenda

 

De Stichting Muziek Promotie Nijkerk (SMPN®) organiseert muzikale uitvoeringen van topkwaliteit. Jaarlijks komen er liefst 2400 muziekliefhebbers van genieten. Het publiek komt niet alleen uit Nijkerk maar ook van ver daarbuiten. Al meer dan 10 jaar organiseert de SMPN® een divers muzikaal programma.

Concertagenda


Wilt u terugblikken op de concerten van het afgelopen seizoen? Bezoek de terugblikpagina´s


Concerten seizoen 2015-2016


zaterdag 10 oktober 2015

Hexagon Ensemble, De Eshof te Hoevelaken

Programmatoelichting

Het Franse repertoire heeft vanaf de oprichting van het Hexagon Ensemble een grote rol gespeeld in de programmering. Wat hebben we genoten van deze werken, wat hebben we ze altijd graag gespeeld en wat hebben ze ons geïnspireerd. Maar ook het kwintet van Mozart mag in dit programma natuurlijk niet ontbreken. Dit werk vormt het absolute hoogtepunt in de literatuur voor blazers en piano.
Onmiskenbaar Frans en toch met een geheel eigen en onnavolgbaar idioom is de muziek van Albert Roussel. Hij begon zijn loopbaan als marineofficier. In 1894 besloot hij zich volledig aan de muziek te wijden en werd leerling van Vincent d’Indy aan de pas opgerichte Schola Cantorum. In zijn latere werk zette Roussel zich af tegen elke vorm van ‘vaagheid’, maar zijn eerste composities sluiten nog aan bij het impressionisme. Een uitzondering hierop is het frisse Divertissement, dat op 10 april 1906 ten doop werd gehouden door de Sociéte des Instruments à Vent. Ongetwijfeld was Roussel acht jaar eerder getuige van de première, ook bij de Société, van het Divertissement van zijn leermeester d’Indy, maar het Divertissement van Roussel is veel gedurfder. Het Divertissement bestaat uit vier delen, die door vertragingen en versnellingen vloeiend in elkaar overlopen.

In 1914 schreef Claude Debussy een werk ‘pour piano à quatre mains’ getiteld Six Épigraphes Antiques, waarbij hij gebruik maakte van materiaal dat hij vele jaren eerder had gepubliceerd als ‘Chansons de Bilitis’. Het Hexagon Ensemble speelt de Six Épigraphes Antiques in een arrangement voor fluit, hoorn en piano van Arie Boers. Dit werk dankt zijn ontstaan aan de vriendschap van Debussy met Pierre Louÿs. Deze dichter schreef in 1895 de bundel Chansons de Bilitis, de Franse ‘vertaling’ van gefingeerde gedichten van de Griekse dichteres Bilitis. De Six Épigraphes ademen een sfeer van melancholie en werden geschreven in een periode van depressie en terneergeslagenheid.
Georges Auric maakte, net als Francis Poulenc, deel uit van de Groupe des Six. Deze componisten wilden ‘nieuwe’ Franse muziek maken en zich ontdoen van de invloeden van het Impressionisme en de Duitse Romantiek. En de invloed van de Groupe des Six is goed hoorbaar in het oergeestige, aan collega-componist Henri Sauguet opgedragen, Trio d’Anches. Hij voltooide dit trio voor rietblazers in 1938. Het is een werk vol spitse en rake muziek waarin de geest van de relativerende Groupe des Six voortdurend hoorbaar is.
Vincent d’Indy was een Frans componist en leraar en een telg uit een oude adellijke familie. Na een rechtenstudie koos Vincent d’Indy voor de muziek. Hij studeerde bij César Franck en onderging grote invloed van de werken van Bach en Wagner. In 1894 richtte hij de Schola Cantorum in Parijs op. De leerdoelen van dit instituut waren de herontdekking en integratie van de muziek van de oude meesters en het gregoriaans. Ook in zijn Sarabande et Minuet opus 24 verwijst d’Indy naar oude muzikale vormen uit de 17e en 18e eeuw. Prachtige elegante muziek met een onmiskenbaar esprit français. Het prachtige Kwintet KV 452 van Mozart voor hobo, klarinet, fagot, hoorn en piano werd voor het eerst uitgevoerd op 1 april 1784. Op 10 april gaf de componist in een brief aan zijn vader een indruk van de première: ‘Ik had twee concerten gecomponeerd en nog een kwintet, dat een geweldig applaus kreeg: zelf beschouw ik het als het beste werk dat ik tot nu toe heb geschreven’.

Als er één ding typerend is voor de muziek van Francis Poulenc is het wel een naadloos samengaan van een neoclassicistische houding -tot uitdrukking komend in een voorliefde voor vormen uit de Barok en het Classicisme- en het gebruik van zijn typisch Franse schrijfwijze. Van het beroemde Sextuor voor fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn en piano van deze grootmeester bestaan twee versies. De componist voltooide het stuk in 1932, maar herzag het zeven jaar later grondig. In deze partituur toont Poulenc zijn grote liefde voor blaasinstrumenten. De beide snelle en briljante hoekdelen vertonen een zekere symmetrie, aangezien de thema's van het openingsdeel aan het slot van de finale terugkeren. Het middendeel is een 'divertissement' zoals alleen een Poulenc dat kon schrijven.
Poulenc’s Sextuor wordt door de spelers van het Hexagon Ensemble min of meer beschouwd als hun lijfstuk.


:.  Actueel   .:.  Aanbeveling   .:.  Nieuwsbrief  .:
:.  Links   .:.  Disclaimer   .:.  Inhoudsopgave   .:.  Surftips  .:


Foto's en geluidsopnamen zijn gemaakt in opdracht van de SMPN® of zijn beschikbaar gesteld aan de SMPN en zijn auteursrechtelijk beschermd. Deze foto´s en geluidsopnamen mogen niet zonder voorafgaande toestemming van de rechthebbende worden gekopieerd of vermenigvuldigd.

De concerten worden mede mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsors: Logo Verhoog Muziek Logo Rabobank Randmeren

Logo van den Tweel Groep Nijkerk Logo Bureau Bos
Afb.: Toegankelijke en betaalbare website nodig? Kijk eens bij HeRiAn internetdiensten te Nijkerk. Webdesign, hosting en domeinnaamregistratie  Ontwerp HeRiAn internetdiensten Nijkerk
Telefoon: 033 707 99 00
Kijk op www.herian.info voor meer informatie.Aantekeningen:


SMPN®
Postbus 1095
3860 BB Nijkerk

© SMPN
2004-2015

|Disclaimer|

|Gebruiksregels|

|Surftips|

Pagina geladen in 0.0134 seconde